Bir Halep Türküsü...






















*filmden o eski Halep'e dair bir kare


Film: Bab El Makam
Senaryo/Yönetmen: Mohamed Malas
Yapım: 2005, Suriye

   Bab el Makam ya da diğer adı ile Passion, Suriyeli yönetmen Mohamed Malas tarafından 2005 yılında çekilmiş. Film temelde kadına şiddete dikkat çekmek amacıyla ortaya konmuş olsa da, şimdilerde bir harabeye dönmüş ve muhtemelen bir daha asla o güzel , kadim görüntüsünü göremeyeceğimiz Halep'ten manzaralar taşıyor. Üstelik Suriye'yi iç savaşa taşıyan olaylardan da küçük küçük sinyaller görmek mümkün. Bu yönleriyle başlı başına tarihsel bir özelliğe sahip olan filmin hikayesi de samimi, naif, hayatın içinden... Henüz savaşın bir ihtimal dahi olmadığı güzel günlerden, Halepli bir ailenin mütevazı hayatlarından, küçük mutluluklarından, umutlarından izler taşıyor. Halep'te acıların satır aralarında kaybolduğu, şiddet ve gözyaşının beşiği olduğu bugünlerde, bir zamanlar oralarda böyle hayatların var olduğu gerçeğini yüzümüze bir kez daha çarpıyor. Filmin açılış sahnesinde ana karakter Imane'nin şehrin ışıklarına bakarak "Allahım, Halep ne kadar da değişti" dediği ve ardından güneşin Halep'in o eski ve güzel olduğu günlerine doğarken tüm endamı ve ihtişamı ile göründüğü o sahneyi defalarca başa sarıp, tekrar tekrar izlemekten kendinizi alamayabilirsiniz.


-SPOİLER-

  Suriye, henüz kendi felaketine sürüklenmemiş fakat yıllar öncesinden küçük küçük kıvılcımların her yerde görülmeye başladığı bir yer.  Imane, tüm bunların ortasında, Halep'te vasat sayılabilecek bir hayat süren 30 unda, tutku dolu bir kadın. Çocukken ona şarkılar söyleyerek büyüttüğü, çok sevdiği küçük kardeşi Rashid, Esad karşıtı gösteriler yüzünden cezaevine girmiş. Rashid'in karısının henüz bebek sayılabilecek yaşta çocuklarını terkedip başka bir adamla gitmesiyle, Imane kendi çocuklarıyla birlikte yeğenlerine de bakmaktadır. Imane tıpkı kardeşi Rashid'i büyüttüğü gibi onun çocuklarını da şarkılar söyleyerek büyütüyor. Ancak Imane'nin ailesi, Esad rejimine ve kadını yok sayan katı ortadoğu geleneklere sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yüzden de Esad'a muhalif gösteriler yüzünden hapse atılan, Imane'nin küçük kardeşi olan Rashid'i aile için bir utanç kaynağı olarak görmektedirler. Rashid'in hapse düşmesine neden olan fikirlere kapılmasında Imane'nin kocası Adnan'ın da etkisi olduğunu düşünürler, üstelik kocası Adnan'ın, Imane'ye bu kadar serbest bir hayat tanımasını da kabullenememektedirler. Zaten Imane'nin Adnan ile evliliklerine en başından beri onay vermemişlerdir. Tüm bunlar bir araya gelince başta amcası Abu Sobhi olmak üzeres ailesi, her fırsatta Imane üzerinde baskı kurmak, ona eziyet etmek isterler. Imane ise tüm bunların ortasında şarkılar söyleyerek var olmaktadır. Kardeşi Rashid'e plaklar doldurarak gönderir, bütün gün taksicilik yaparak eve yorgun argın dönen kocası Adnan için şarkılar söyler, bütün gün çocukları ve onlarla birlikte büyüttüğü Rashid'in kızıyla evin içinde şarkılar söyleyerek ev işlerini yapar. Bir gün Adnan'ın, eşine Mısırlı diva Ümmü Gülsüm/Umm Kulthum'un kasetini hediye etmesiyle,  Imane'nin şarkı söyleme tutkusu başka bir boyuta evrilir. Bu sesin söylediği şarkı onda, o güne kadar yüreğinde hiç hissetmediği duyguların kapılarını açar. Hayatına başka bir renk gelir Imane'nin, her şey daha anlamlı olur. Gün bir başka doğar o kadim şehirde, akşam vakti Halep'in ışıkları bir başka parlar Imane için. Ümmü Gülsüm/Umm Kulthum'un çöl güneşinde kavrulmuş sesi ile adeta Imane yeniden doğar. Imane ailesinin tüm baskılarına rağmen, artık en büyük tutkusu Halep'in tarihi çarşılarında Umm Kulthum kasetleri aramak olan, evde onun şarkılarını onun gibi söylemeye çalışan hayat dolu bir kadına dönüşmüştür. Fakat  bu peri masalı bir engel çıkmadan böyle sürüp giderse drama sanatına çok ayıp etmiş oluruz değil mi?

-SPOİLER SONU-


























  Film boyunca Imane'nin Halep'in eski pasajlarında Umm Kulthum kasetleri aradığı sırada, eşi Adnan'ın taksisiyle ekmeğini kovaladığı anlarda kadim şehir Halep'e dair çok güzel görüntülere şahit olabilir. Şimdi kimbilir hangi ülkede mülteci olan Suriyeli oyuncu Houda Rokbi'nin güzel sesinden Halep üzerine Umm Kulthum şarkıları duyabilirsiniz.

Özellikle savaştan sonra pek Suriye sinemasına ait film bulunmuyor. Ancak bu filmi Youtube'da bulabildim. Film şimdilik yalnızca ingilizce altyazılı olarak aşağıdaki bölümden youtube üzerinden izleyebilirsiniz.Vaktim olursa belki Türkçe altyazılı halini hazırlarım, (Sol tarafta bulunan "iletişmek şeysi" bölümünden altyazı talep edebilirsiniz)




  Aşık Garip'in şiirlerinde dediği gibi

İşte geldim gidiyorum
şen kalasın Halep şehri 

Şuraya bir de Umm Kulthum seçkisi bırakalım.Buyrun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder