Filmin En Güzel Yeri-1

Jack Rabbit Slims Twist Contest

  Büyük usta Quentin Tarantino'nun Pulp Fiction filminden muhteşem bir dans sahnesi... Zengin mafya babasının metresi, müptezel Mia Wallace(Uma Thurman) bir tarafa, silahlı, uyuşturuculu işler kovalayan mafya mensubu, ağır abi Vincen'ın(John Travolta) bu kadar kıvrak dans edebilmesi sahneyi asıl güzel kılan unsur bence.

  Tarantino bu sahne ile ayrıca John Travolta'yı danslarıyla şöhrete kavuşturan ve çekildiği yıllarda Amerikayı kasıp kavuran disko kültürü filmlerine şık bir selam çakıyor. 70 li yılların Amerikasında herkesi etkisi altına alan disko kültürü tüm toplumu kuşatıyordu. Hatta kısa bir süre sonra tüm dünyaya yayılmış, ülkemize kadar uğramıştı. Donna Summer, Gloria Gaymor, Bee Gees gibi müzisyenler ve gruplar bu kültürün lokomotifi haline gelmişti. John Travolta tam da böyle bir ortamda Hollywood dünyasına giriş yaptı, filmlerdeki rolleri ve danslarıyla kısa sürede bu kültürün ikonlarından biri haline geldi. Özellikle 1977'de çekilen ve adını bir Bee Gees şarkısından alan "Saturday Night Fever" filmi ve John Travolta'nın burada canlandırdığı Tony Manero karakteri disko kültürünün tanrısı olarak kabul edilmeye başlandı. Eğlence mekanları Tony Manero dans yarışmaları düzenlemeye başladı, Gençler Tony Manero gibi giyinip, onun gibi davranmaya çalışıyorlardı. Her yaştan Tony Manero takıntılı tipler türemeye başladı.  Hemen bir yıl sonra çekilen, Travolta'nın bir lise serserisini canlandırdığı "Grease" filmindeki dansının ardından danslarıyla Travolta ve Tony Manero karakteri öyle bir şöhrete kavuşuyordu ki, artık başka bir Tony Manero filmi kaçınılmaz hale geliyordu. İlk filmden 5 yıl sonra 1983'te başka bir Bee Gees şarkısından ilhamla "Staying Alive" filmi yapıldı. Öyle ki bu filmlerin, amerikan popüler kültüründeki disko döneminin belgeseli kabul edilmeye başlandı. Hatta 2008 yılında bu filmlerden bağımsız olarak yine bu filmlerin ve karakterin amerikan popüler kültürüne etkisini konu alan "Tony Manero" adlı başka bir film daha yapıldı.

 Şüphesiz disko kültürünün dünyayı kasıp kavurduğu yılları yaşayan, Saturday Night Fever'ı izleyenler Pulp Fiction'da John Travolta'nın dans etmek için piste çıktığı anda başka hiçkimsenin hissedemeyeceği özel bir heyecan ve haz duymuş ve Quentin Tranatino'ya bir kez daha hayran olmuşlardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder